Τελευταία Ενημέρωση 27 Σεπτεμβρίου, 2023
Διαδικασία και ενέργειες κληρονόμων μετά το θάνατο συγγενικού προσώπου
Τα βασικά έγγραφα που χρειάζονται σε πολλά αντίγραφα είναι :
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου
- Πιστοποιητικό πλησιεστέρων (εγγυτέρων) συγγενών
Η διαδικασία πραγματοποιείται από ένα τουλάχιστον κληρονόμο ή από εγγύτερο συγγενή.
Ενέργειες κληρονόμων για δήλωση θανάτου στον Ασφαλιστικό φορέα
Ένας από τους κληρονόμους θα πρέπει να δηλώσει στον ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ κλπ) διακοπή ασφάλισης και διακοπή καταβολής σύνταξης. Στην περίπτωση που έχετε καθυστερήσει να το κάνετε, δε θα πρέπει να κάνετε ανάληψη των ποσών σύνταξης από την τράπεζα μετά την ημερομηνία θανάτου, καθώς ο ασφαλιστικός φορέας θα ζητήσει πίσω καταβληθέντα ποσά που δόθηκαν εκ παραδρομής.
Επιπλέον μπορεί να αιτηθεί επιστροφή ποσών για τα έξοδα κηδείας, αρκεί το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το γραφείο κηδειών να έχει κοπεί στα στοιχεία του κληρονόμου που κάνει την αίτηση. (Τώρα ηλεκτρονικά λόγω covid)
Εάν κατοχυρώνει δικαίωμα ο συγγενής ή χήρος-α, μπορεί να καταθέσει αίτηση για μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου. (Τώρα ηλεκτρονικά λόγω covid)
Ενέργειες κληρονόμων για δήλωση θανάτου στην Εφορία
Διακοπή ΑΦΜ : Υποβάλλεται δήλωση θανάτου-διακοπή ΑΦΜ φυσικού προσώπου στο μητρώο της εφορίας που ανήκε ο θανών με τα παρακάτω δικαιολογητικά:
- Νέο έντυπο δήλωσης-μεταβολής ατομικών στοιχείων Δ210 για μεταβολή στοιχείων θανόντος, συμπληρωμένο με τα στοιχεία και τις σχέσεις φορολογούμενου (για τους συγγενείς-κληρονόμους)
- Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης
- Πιστοποιητικό πλησιεστέρων (εγγυτέρων) συγγενών
- Ληξιαρχική πράξη θανάτου
Πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών μπορείτε να τα παραλάβετε με τη αίτηση από το Δήμο ή τα ΚΕΠ.
Σε περίπτωση που υπάρχει διαθήκη, χρειάζεται ακριβές αντίγραφο της και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης από την ήδη δημοσιευμένη χρονικής διάρκειας εντός 2 μηνών.
Εάν ο θανών ήταν επιτηδευματίας, η διακοπή δραστηριότητας υποβάλλεται από τους κληρονόμους στην εφορία που ανήκε η επιχείρηση με προθεσμία έως 30 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς
Δήλωση φορολογίας εισοδήματος
Οι φορολογικές δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. εμπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, από το αρμόδιο τμήμα ή ταχυδρομικώς, επισυνάπτοντας ληξιαρχική πράξη θανάτου και πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών.
Ακίνητα-Περιουσία του θανόντα
Οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση δηλώνεται στο Ε9 μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή του συμβολαίου ή την ημερομηνία τροποποίησης.
Δήλωση αποποίησης κληρονομιάς μπορεί να υποβληθεί μέσα σε 4 μήνες από την ημερομηνία θανάτου στο Ειρηνοδικείο από δικηγόρο ή συμβολαιογράφο.
Εάν για κάποιο λόγο παρέλθει η προθεσμία χωρίς να έχει γίνει αποποίηση ή αποδοχή, θεωρείται ως σιωπηρή αποδοχή κληρονομιάς. Η πράξη δήλωσης αποδοχής κληρονομιάς υποβάλλεται μέσα σε 6 μήνες από την ημερομηνία θανάτου.
Εάν γίνει αποποίηση κληρονομιάς εντός προθεσμίας, δεν θα πρέπει να υποβληθούν δηλώσεις κληρονομιάς, ούτε Ε9 ούτε να δηλωθείτε στο μητρώο σαν κληρονόμος.
Εάν υπάρχει διαθήκη, θα πρέπει πρώτα να γίνει η δημοσίευση της στο Ειρηνοδικείο. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης, ξεκινάει η προθεσμία των 4 μηνών.
————-
Θέμης Αξιώτης
Φοροτεχνικός Α’ τάξης
MBA Σύμβουλος Ίδρυσης Επιχειρήσεων
Σύγχρονο Λογιστικό γραφείο Θεσσαλονίκη – PKP IKE
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο [email protected] ή μέσω φόρμας επικοινωνίας
-Online συμβουλευτική
Αξιοποιήστε την υπηρεσία online συμβουλευτικής για να λύσετε φορολογικά θέματα και απορίες και για να σχεδιάσετε σωστά την έναρξη της επιχείρησης σας.
-Start My Business.gr – Σεμινάριο έναρξης επιχείρησης
Ο πιο πλήρης οδηγός για τη δημιουργία νέας επιχείρησης από το μηδέν μέσα από ένα online σεμινάριο με όλα τα σημαντικά θέματα για την έναρξη επιχείρησης και την ίδρυση μιας εταιρίας για να ενημερωθείτε κατάλληλα για το φορολογικό και νομικό πλαίσιο της σημερινής αγοράς.
Δείτε πληροφορίες και παρακολουθείστε το σεμινάριο
Δείτε περισσότερα άρθρα
-
Δήλωση θανάτου – Διακοπή ΑΦΜ στην εφορία
-
Αλλαγή ονόματος ΔΕΗ λόγω θανάτου
-
Μεταβίβαση αυτοκινήτου λόγω θανάτου (κληρονομιάς)
-
Ηλεκτρονικές αποδείξεις 2020 – Τι ισχύει με το αφορολόγητο