Τελευταία Ενημέρωση 27 Σεπτεμβρίου, 2023
Τι χρειάζεται για να κάνεις έναρξη σε μια νέα επιχείρηση
Γράφει ο Θέμης Αξιώτης
Καταρχήν τι σημαίνει επιχείρηση;
Επιχείρηση χαρακτηρίζεται η οικονομική μονάδα που συνδυάζει και αξιοποιεί τους παραγωγικούς της συντελεστές προκειμένου να παράγει προϊόντα ή υπηρεσίες που θα διατεθούν στον τελικό καταναλωτή και επιδιώκει το μέγιστο δυνατό κέρδος. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο :
- Τι πουλάς
- Γιατί να το αγοράσουν από εσένα
Εάν ακόμη ψάχνεις την επιχειρηματική σου ιδέα θα πρέπει να συνδυάσεις:
- Αυτό που αγαπάς
- Αυτό που ο κόσμος χρειάζεται
- Αυτό στο οποίο είσαι καλός
- Αυτό για το οποίο θα σε πληρώσουν
Δεν είναι χόμπι, δεν είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και δεν είναι εθελοντισμός. Είναι συνεχόμενοι αγώνες σε αρένα και όχι πάντα με fair-play! Λογικό, αφού όλοι επιθυμούν το ίδιο έπαθλο…το κέρδος!
Οπότε…καλώς ήρθες στο επιχειρηματικό προσκήνιο! Η περιοχή απείρου κάλλους και ανταγωνισμού που μπορεί να σε οδηγήσει σε σημεία που ποτέ δεν φαντάστηκες!
«Βρίσκεσαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη και επιθυμείς να πας στη Μαδρίτη για να παντρευτείς τον έρωτα της ζωής σου και να μείνετε για πάντα εκεί ευτυχισμένοι.» Αυτό είναι ένα concept που διαφέρει ελάχιστα από την ιδέα ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης.
Τι χρειάζεται για να ξεκινήσεις μια νέα επιχείρηση
Όραμα, το βασικότερο όλων
Η επιλογή σημείου στο χάρτη του GPS που βάζει το μυαλό ή μια ηλεκτρονική συσκευή είναι αυστηρά συγκεκριμένη. Σίγουρα δεν μπαίνεις στο αυτοκίνητο για να πας σε απροσδιόριστη κατεύθυνση. Οπότε ξέρεις ότι θέλεις να πας στην Ισπανία, στην Μαδρίτη συγκεκριμένα, αλλά δε γνωρίζεις ακόμη την ακριβή διεύθυνση στην οποία θα εγκατασταθείς, γιατί αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σημασία έχει όμως να βλέπεις τι σου λέει η πυξίδα σου (όραμα) και να έχεις την προθυμία να βασίσεις τη ζωή σου επάνω της. Για να φτάσεις εκεί υπάρχουν 1000 διαφορετικές διαδρομές.
Δε γίνεται να ξεκινήσεις μια επιχείρηση απλώς για σπάσεις τη ρουτίνα σου. Μπορεί στην προσωπική σου ζωή να ζεις το σήμερα και για αύριο έχει ο Θεός, εδώ όμως θα χρειαστείς πλάνο δράσης 10ετίας τουλάχιστον. Όχι ξεκινάμε και βλέπουμε…πρώτα βλέπουμε και μετά ξεκινάμε!
Που θέλεις να φτάσεις μετά από 10 χρόνια;
Πως φαντάζεσαι την επιχείρηση σου τότε;
ΓΙΑΤΙ – Το δικό σου motivation
Μέχρι να φτάσεις εκεί που θέλεις, δε θα δουλεύεις και άρα δε θα έχεις χρήματα. Στην αρχή μπορεί να μην επιβιώνεις όπως θα ήθελες. Ο κόσμος δε θα σε γνωρίζει και δε θα σε εμπιστεύεται. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι βαριές ερωτήσεις που καλείσαι να απαντήσεις για να αποκτήσεις τα κίνητρα σου.
Γιατί θέλεις να ξεκινήσεις αυτήν την επιχείρηση;
Ποια εσωτερική σου ανάγκη καλύπτει;
Σε ολοκληρώνει; Εκφράζει το είναι σου;
Πιστεύεις ότι η ιδέα είναι σούπερ φανταστική και καινοτόμα;
Τι θα συμβεί εάν τελικά δεν δημιουργήσεις ποτέ αυτήν την επιχείρηση;
Το ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ είναι αυτό το μαγικό που σου δίνει δύναμη, σε σπρώχνει και σε παρακινεί να μην τα παρατάς, να προχωράς και να πετυχαίνεις τους στόχους που βάζεις. Το χρειάζεσαι οπωσδήποτε για να απογειωθείς σε αυτό που κάνεις και να σπάσεις τα κοντέρ!
Σχεδιασμός και προετοιμασία
Για το ταξίδι σου θα πρέπει να ετοιμάσεις βαλίτσες, να βγάλεις διαβατήριο, να προετοιμάσεις το αυτοκίνητο και τον εαυτό σου ψυχολογικά. Δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις, αλλά οφείλεις να προβλέψεις όσο το δυνατόν περισσότερα.
Φορολογικός σχεδιασμός : Τι είδους μορφή θα επιλέξεις :
Μπορείτε να κάνετε έναρξη ατομικής επιχείρησης, είτε ίδρυση ομόρρυθμης εταιρείας ΟΕ είτε σύσταση ΙΚΕ είτε οποιαδήποτε άλλη μορφή εταιρείας.
Τι απαιτεί ο κλάδος στον οποίο επιθυμείς να εισέλθεις;
Μια δεξιότητα που δεν έχεις; Εκπαίδευση που θα προσθέσει ένα πτυχίο ή ένα πιστοποιητικό; Εξειδικευμένες γνώσεις; Εμπειρία; Μήπως διασυνδέσεις; Κάτι πιο ειδικό για να ξεχωρίσεις;
Συνηθισμένο λάθος, είναι ο επιχειρηματίας να εστιάζει στο αντικείμενο του, αδιαφορώντας για την επαγγελματική του ανάπτυξη.
Από τη στιγμή που κάνεις έναρξη εργασιών στην εφορία, αποκτάς δύο ιδιότητες και οφείλεις να αναπτύσσεις και τις δύο :
Α. Ειδικός στο αντικείμενο της δραστηριότητας σου
Β. Επιχειρηματίας, έμπορος, επαγγελματίας διευθυντής επιχείρησης
Εάν λοιπόν είσαι τεχνικός υπολογιστών, πρέπει σαφώς να είσαι χάκερ στη δουλειά σου, αλλά πρέπει και
- να προβάλλεις σωστά τη δουλειά και τον εαυτό σου,
- να επικοινωνείς άριστα με τους ανθρώπους και να τους κάνεις να σε συμπαθούν και να σε εμπιστεύονται
- να διαχειρίζεσαι ικανοποιητικά τα οικονομικά της επιχείρησης σου
- να θέτεις στόχους που βασίζονται στο όραμα σου
- να διοικείς το προσωπικό σου με τρόπο παραγωγικό
Αξιοποιήστε την υπηρεσία online συμβουλευτικής για να λύσετε φορολογικά θέματα και απορίες και για να σχεδιάσετε σωστά την έναρξη της επιχείρησης σας. Περισσότερα εδώ.
Ανάλυση της αγοράς : Εσύ και οι άλλοι
Δεν είσαι μόνο εσύ που διεκδικείς να παντρευτείς αυτόν τον άνθρωπο…Οι μνηστήρες είναι πολλοί, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις τη διαφορά!
Κάνε ερωτηματολόγια και μοίρασε τα, ψάξε στα βιβλία και το διαδίκτυο, googlαρε για πληροφορίες, ρώτα τους κατάλληλους ανθρώπους, ώστε να μάθεις όσα περισσότερα μπορείς για τους ανταγωνιστές σου. Τι κάνουν και τι δεν κάνουν. Τι έχουν που δεν έχεις και τι δεν έχουν που έχεις εσύ.
Ποια ανάγκη των ανθρώπων εξυπηρετεί η επιχειρηματική σου ιδέα;
Ποιο είναι το κενό στην αγορά που έρχεται να καλύψει; Ποιο πρόβλημα λύνει;
Ποιοι είναι οι άμεσοι και έμμεσοι ανταγωνιστές της επιχείρησης;
Ποιο είναι το σημείο διαφοροποίησης και το ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα;
Στρατηγική μάρκετινγκ
Εδώ ξεδιπλώνεται το πλάνο δράσης που θα σε οδηγήσει στον προορισμό σου. Ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις; Τι θα κάνεις ακριβώς αφού φτάσεις;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε ξεκινώντας μια νέα επιχείρηση ό,τι αντικείμενο και αν έχεις, είναι η επαγγελματική σου ιστοσελίδα, η οποία είναι «το μαγαζί σου στο ίντερνετ». Η κατασκευή του website σου, θα σου λύσει όλες τις απορίες αφού θα κληθείς να φτιάξεις την εταιρική σου εικόνα. Επωνυμία, χρώματα, ποιος είσαι, που είσαι, τι παρέχεις κλπ.
Στη συνέχεια επιβάλλεται να ασχοληθείς με τη συνολική παρουσία σου στο διαδίκτυο (social media, videos, οδηγοί αναζήτησης, τοποθεσία).
Είμαστε στο 2019…είναι αρνητικό να μην έχεις διαδικτυακή παρουσία. Και αφού μιλάμε για αγωνιστικό στάδιο, πρέπει να είναι προσεγμένη, μελετημένη και πλούσια! Δεν πειράζει εάν βαριέσαι ή δεν το έχεις με αυτά…άλλοι το έχουν!
Το μάρκετινγκ χρειάζεται σταθερότητα, συνοχή, οργανωμένο πλάνο, αρκετό χρόνο, πολλά χρήματα.
Ποια είναι τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες της επιχείρησης;
Ποιο είναι το target group της επιχείρησης;
Ποια είναι η τιμολογιακή πολιτική; Πόσο θα χρεώνω τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μου;
Η κοστολόγηση βασίζεται κάπου ή έχει προκύψει από το κεφάλι μου;
Διαφήμιση
Για να είσαι εσύ αυτός που θα παντρευτεί ο/η Ισπανός/ίδα, θα πρέπει να κάνεις την πιο εντυπωσιακή πρόταση γάμου και να προσφέρεις τα περισσότερα ατενίζοντας το μέλλον! Δε θα είστε μαζί για 1 μήνα…Ο γάμος μπορεί να κρατήσει για πάντα.
Εδώ ισχύει η σοφή παροιμία «Εάν δεν πετάξεις λεφτά από το παράθυρο, μην περιμένεις να σου έρθουν από την πόρτα.»
Ποιο είναι το σλόγκαν της επιχείρησης;
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις προς τα έξω;
Ποια μέσα διαφήμισης θα χρησιμοποιήσεις και γιατί;
Πλάνο στόχων
Ο πρώτος στόχος με το καλό είναι να φτάσεις. Μετά; Να κάνεις την πρόταση. Μετά; Να βρεις σπίτι και δουλειά. Μετά;…
Χρειάζεσαι πλάνο στόχων τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο, τον τρίτο, τον πέμπτο και τον δέκατο. Φυσικά μετά από 10 χρόνια μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά εσύ πρέπει να βλέπεις πολύ μακριά.
Χρειάζεσαι επίσης σχέδιο διοίκησης και λειτουργίας, καθώς και σχέδιο οικονομικής διαχείρισης (προϋπολογισμός-απολογισμός).
Με λίγα λόγια προμηθεύσου στυλό και τετράδιο για να γράφεις και να σβήνεις, να ρωτάς γνώμες ανθρώπων και να καταγράφεις τις σκέψεις σου. Οι στόχοι χρειάζονται ανανέωση τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
Οι άνθρωποι της επιχείρησης : Η ισχύς εν τη ενώσει
Δεν μπορείς να κάνεις τόσο μεγάλο ταξίδι ολομόναχος, ούτε μπορείς να φτάσεις χωρίς βοήθεια, χωρίς συμβουλές και εμπειρίες σοφίας από ανθρώπους που έχουν κάνει τα ίδια!
Τι είδους υποστήριξη χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις;
Το πιο πολύτιμο πράγμα, μετά τον ίδιο τον επιχειρηματία (δηλαδή εσένα), είναι το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης. Οι άνθρωποι που θα ανεβάσουν την επιχείρηση στην κορυφή βήμα βήμα, που φυσικά θέλει χρόνο και χρήμα για να τους ανακαλύψεις.
«Έκαστος στο είδος του», είναι μια αλήθεια που παραδέχονται όλοι, γιατί έτσι είναι!
Μπορεί να είσαι εξαιρετικός στη δουλειά σου, αλλά δεν μπορείς να είσαι τέλειος σε όλα, γι’ αυτό προσπάθησε να μην πέσεις στην κλασσική παγίδα και στη συνηθισμένη περίπτωση του black out και του ερασιτεχνισμού.
Φυσικά μπορεί να είσαι πολυτάλαντος, αλλά ο κάθε επαγγελματίας που έχει μια ειδικότητα θα είναι καλύτερος από εσένα. Μη σε πιάνει μεγαλομανία, ακόμα δεν άρχισες! Βρες σε ποιο κομμάτι υστερείς και προσέλαβε τους κατάλληλους ανθρώπους. Χρειάζεσαι χρόνο; Προσέλαβε κάποιον έστω μερικής απασχόλησης για να κερδίσεις χρόνο. Τα χρήματα που θα επενδύσεις, σίγουρα θα σου λείψουν, ειδικά στην αρχή, έτσι όμως θα δώσεις στο εγχείρημα ένα δυνατό σπρώξιμο για να απογειωθεί, αλλιώς θα μείνει για πάντα μικρό.
Συνεργάτες δεν είναι μόνο το προσωπικό. Είναι οι προμηθευτές, οι σύμβουλοι κάθε είδους, ο γραφίστας που θα σου φτιάξει το λογότυπο, ο διαφημιστής, ο προγραμματιστής ιστοσελίδας, ο δικηγόρος που θα σου προτείνει την καταλληλότερη νομική μορφή εταιρίας, το λογιστικό γραφείο που θα αναλάβει την λογιστική παρακολούθηση, εξωτερικοί συνεργάτες, έκτακτο βοηθητικό προσωπικό και πολλοί άλλοι.
Όλοι αυτοί, πέρα από τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, θα σου δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη και τη συμπαράσταση που χρειάζεσαι για να πετύχεις!
Είσαι έτοιμος;
Η επιχειρηματικότητα χαρακτηρίζεται από αλλεπάλληλες αλλαγές, αφού μέσα σε μία νύχτα μπορεί να έρθει ο κόσμος ανάποδα. Το μόνο που δεν αλλάζει είσαι εσύ. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να πετύχεις είναι να επενδύσεις στον εαυτό σου!
Θέλεις σαν τρελός να φτάσεις στον προορισμό σου;
Από το 1 έως το 10 πόσο πολύ πιστεύεις ότι η ιδέα σου «θα πιάσει»;
Από το 1 έως το 10 πόσο δεσμευμένος είσαι ότι για 2 χρόνια τουλάχιστον θα κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να ορθοποδήσει η επιχείρηση σου;
Στην Ελλάδα προ κρίσης ο καθένας έστηνε μια επιχείρηση και δούλευε κιόλας!! Όσοι έβαλαν λουκέτο λόγω κρίσης και ήταν πραγματικά ικανοί, στάθηκαν ξανά στα πόδια τους. Σήμερα, μετά από μεγάλο ξεκαθάρισμα, οι ερασιτέχνες πήγαν σπίτι τους και έχουν μείνει μόνο οι σοβαροί επαγγελματίες, οι οποίοι μάλιστα ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη.
Είσαι έτοιμος να εισέλθεις σε αυτό το group;
Καλή επιτυχία!
———-
Θέμης Αξιώτης
Φοροτεχνικός Α’ τάξης
MBA Σύμβουλος Ίδρυσης Επιχειρήσεων
Σύγχρονο Λογιστικό γραφείο Θεσσαλονίκη – PKP IKE
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο [email protected] ή μέσω φόρμας επικοινωνίας
-Online συμβουλευτική
Αξιοποιήστε την υπηρεσία online συμβουλευτικής για να λύσετε φορολογικά θέματα και απορίες και για να σχεδιάσετε σωστά την έναρξη της επιχείρησης σας.
-Start My Business.gr – Σεμινάριο έναρξης επιχείρησης
Ο πιο πλήρης οδηγός για τη δημιουργία νέας επιχείρησης από το μηδέν μέσα από ένα online σεμινάριο με όλα τα σημαντικά θέματα για την έναρξη επιχείρησης και την ίδρυση μιας εταιρίας για να ενημερωθείτε κατάλληλα για το φορολογικό και νομικό πλαίσιο της σημερινής αγοράς.
Δείτε πληροφορίες και παρακολουθείστε το σεμινάριο
Δείτε περισσότερα άρθρα για έναρξη επιχείρησης και σύσταση εταιρείας :
-
Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ή ατομική επιχείρηση; Επιλογή νομικής μορφής
-
Επιχείρηση με έδρα το σπίτι. Τι ισχύει;
-
Σύσταση ΙΚΕ ή ΟΕ; Φορολογία επιχειρήσεων
-
Ίδρυση Ομόρρυθμης εταιρίας (Ο.Ε.) – Ετερόρρυθμης εταιρίας (Ε.Ε.) – Διαδικασία
-
Πώς θα κάνετε έναρξη ατομικής επιχείρησης – Διαδικασία
-
Πως θα μειώσετε τον φόρο και τον ΦΠΑ για την επιχείρηση σας
-
Ίδρυση εταιρείας : Συγκριτικός πίνακας επιλογής νομικής μορφής με παραδείγματα φορολογίας
-
Σύσταση Ι.Κ.Ε. – Διαδικασία ίδρυσης – Κόστος – Δικαιολογητικά