Τελευταία Ενημέρωση 27 Σεπτεμβρίου, 2023
Γιατί ο καθένας μπορεί να γίνει επιχειρηματίας…χωρίς να είναι Thomas Edison
Γράφει ο Θέμης Αξιώτης
Επιχειρηματίας ορίζεται το πρόσωπο που οραματίζεται μια ιδέα, καταβάλει οργανωμένη προσπάθεια για να τεθεί σε λειτουργία και εργάζεται για την ανάπτυξη της με σταθερά βήματα μέσα σε περιβάλλον ρίσκου και αβεβαιότητας.
Ας δούμε και έναν άλλον πιο οικείο ορισμό. Επιχειρηματίας είναι αυτός που αναθρέφει μια επιχείρηση όπως ο πατέρας ή η μητέρα που βρίσκεται δίπλα στο παιδί του/της, το στηρίζει στα δύσκολα, το μεγαλώνει με αγάπη και καμαρώνει για την πρόοδο του.
Υπάρχει πανεπιστήμιο για γονείς; Προφανώς όχι. Αφού λοιπόν ο καθένας μπορεί να γίνει γονέας, γιατί να μην μπορεί ο καθένας να γίνει επιχειρηματίας;
Γιατί η επιχειρηματικότητα να μην είναι για όλους;
Ωραία η καινοτομία και ακόμα ωραιότερη η μαζική στήριξη που βρίσκεται σε έξαρση σήμερα για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών. Αλλά η επιχειρηματικότητα δεν είναι μόνο startups. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που ειλικρινά κουραστήκαμε να ακούμε για startups.
Α. Όχι μόνο οι νέοι!
Όλοι οι φορείς στηρίζουν νέους 18-24 έως το πολύ 30 ετών. Εάν είσαι πάνω από αυτά τα όρια, αυτομάτως απορρίπτεσαι από τα προγράμματα στήριξης, καθοδήγησης και δανειοδότησης για την ίδρυση επιχείρησης. Στα 31 δηλαδή γέρασα και δεν μπορώ να καινοτομήσω; Ή μήπως δεν μπορώ να επιχειρήσω;
Έχετε προσέξει τον χαμογελαστό ασπρομάλλη κύριο στο λογότυπο των KFC; Ο Χάρλαντ Σάντερς έκανε αλλαγή καριέρας σε ηλικία 66 ετών παρακαλώ και ίδρυσε τα πασίγνωστα σε όλο τον κόσμο εστιατόρια κοτόπουλου KFC και σήμερα η αλυσίδα εξυπηρετεί 12 εκ. πελάτες ημερησίως.
Β. Όχι μόνο καινοτομία!
Επιχειρηματικότητα δε σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλύψω κάτι καινοτόμο ούτε να κάνω την εφεύρεση του αιώνα. Δε θα γίνουμε όλοι Thomas Edison.
Μπορώ να ιδρύσω μια επιχείρηση που ήδη υπάρχει και να την κάνω ξεχωριστή με την αγάπη και το μεράκι μου. Να βρω και να αναδείξω το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Τι σημαίνει ότι υπάρχουν στην περιοχή 9 φούρνοι, 9 κομμωτήρια, 9 συνεργεία αυτοκινήτων; Εγώ θα είμαι το 10 το καλό!
Εάν αυτό που κάνω μου αρέσει και έχω τις ικανότητες, θα εξελιχθώ και θα διακριθώ. Ποιος είπε ότι μονάχα ένα κατάστημα ανά επιχειρηματικό κλάδο πρέπει να υπάρχει σε κάθε πόλη; Ίσα ίσα που ο ανταγωνισμός κάνει καλό γιατί βοηθά τους επιχειρηματίες να βελτιώνονται και να γίνονται καλύτεροι. Και αφού ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και μοναδικός, όλοι μπορούν να παρέχουν κάτι το πρωτοποριακό στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
Σύμφωνα με στατιστικά της Ε.Ε. οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν το 85% των νέων θέσεων εργασίας και γι’ αυτό η οικονομία έχει κάθε λόγο να βασίζεται στους επιχειρηματίες. Η ίδρυση μιας επιχείρησης αποτελεί λύση στο θέμα της ανεργίας και αυτός που θέλει να βγει μπροστά, θα το κάνει με κάθε τρόπο. Ωραίες οι επιδοτήσεις αλλά δεν είναι πανάκεια, καθώς ελάχιστες αιτήσεις εγκρίνονται τελικά. Αν περιμένεις το ΕΣΠΑ για να επιχειρήσεις, καληνύχτα!
Η ουσία είναι οι επιχειρηματίες να εκπαιδεύονται, να μεγαλώνουν με στοργή την επιχείρηση τους, όπως ακριβώς θα έκαναν με το παιδί τους και να είναι προετοιμασμένοι για απρόσμενες εξελίξεις.
Η επιχειρηματικότητα δεν είναι απλώς μια δουλειά, είναι νοοτροπία.
Έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell το Ινστιτούτο για το Μέλλον (πρόκειται για ένα think tank που εδρεύει στην Καλιφόρνια) εκτιμά ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το έτος 2030 δεν υπάρχουν σήμερα! Οπότε σταμάτα να ψάχνεις την ιδέα που θα σώσει τον κόσμο για να κάνεις την αρχή. Πολύ πιθανό να τη βρεις στην πορεία. Πολύ πιθανό επίσης να χρειαστεί να αποτύχεις πρώτα για να ανακαλύψεις τη σούπερ ιδέα. Μέσα σε 20 χρόνια η επιχείρηση σου θα έχει αλλάξει 360 μοίρες όσο επιτρέπεις και εσύ στον εαυτό σου να δέχεται την αλλαγή.
Ώρα για Δράση!
Απλώς Ξεκίνα! Η αφετηρία δεν καθορίζει τον τερματισμό και η εξέλιξη αρχίζει από το πρώτο βήμα.
Σκέψου:
1.Ποιες ιδιαίτερες ικανότητες έχεις; Ποια είναι τα ταλέντα σου που μπορούν να μετατρέψουν μια κλασσική επιχείρηση σε μια μοντέρνα και ξεχωριστή;
2.Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου να ανοίγει την πόρτα και να μπαίνει στη δική του επιχείρηση κάθε μέρα;
———
Θέμης Αξιώτης
Φοροτεχνικός Α’ τάξης
MBA Σύμβουλος Ίδρυσης Επιχειρήσεων
Σύγχρονο Λογιστικό γραφείο Θεσσαλονίκη – PKP IKE
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο [email protected] ή μέσω φόρμας επικοινωνίας
-Online συμβουλευτική
Αξιοποιήστε την υπηρεσία online συμβουλευτικής για να λύσετε φορολογικά θέματα και απορίες και για να σχεδιάσετε σωστά την έναρξη της επιχείρησης σας.
-Start My Business.gr – Σεμινάριο έναρξης επιχείρησης
Ο πιο πλήρης οδηγός για τη δημιουργία νέας επιχείρησης από το μηδέν μέσα από ένα online σεμινάριο με όλα τα σημαντικά θέματα για την έναρξη επιχείρησης και την ίδρυση μιας εταιρίας για να ενημερωθείτε κατάλληλα για το φορολογικό και νομικό πλαίσιο της σημερινής αγοράς.