Τελευταία Ενημέρωση 9 Ιανουαρίου, 2025
Ποιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να προσλάβουν τεχνικό ασφαλείας;
Ο τεχνικός ασφαλείας αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων που απασχολούν έστω και έναν εργαζόμενο.
Πως κατηγοριοποιούνται οι επιχειρήσεις;
Για τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης του τεχνικού ασφαλείας οι επιχειρήσεις κατηγοριοποιούνται με βάση την επικινδυνότητα τους ως εξής:
Κατηγορία Α (υψηλή επικινδυνότητα)
Κατηγορία Β (μέση επικινδυνότητα)
Κατηγορία (χαμηλή επικινδυνότητα)
Τεχνικός ασφαλείας μπορεί να γίνει κάποιος που έχει:
- Πτυχίο πολυτεχνείου ή πολυτεχνικής σχολής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού, που το αντικείμενο σπουδών έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις και την παραγωγική διαδικασία και άδεια άσκησης επαγγέλματος, που χορηγείται από το Tεχνικό Eπιμελητήριο της Eλλάδος (TEE).
- Πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού, με αντικείμενο σπουδών που αφορά τις εγκαταστάσεις, την διαδικασία παραγωγής. Είναι υποχρεωτική η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
- Πτυχίο τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή πτυχίο των πρώην σχολών υπομηχανικών και των KATEE.
- Aπολυτήριο τεχνικού λυκείου η μέσης τεχνικής σχολής ή άλλης αναγνωρισμένης τεχνικής επαγγελματικής σχολής του εσωτερικού ή ισότιμων σχολών του εξωτερικού ή άδεια άσκησης επαγγέλματος εμπειροτέχνη.
- Ή έχει παρακολουθήσει προγράμματα επιμόρφωσης πάνω στα θέματα ασφαλείας και της υγείας των εργαζομένων. Αυτά τα σεμινάρια πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 100 ωρών.
- Ο ίδιος ο επιχειρηματίας μόνο για την επιχείρηση του και μόνο εάν έχει πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Εργασίας.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του τεχνικού ασφαλείας;
Όπως ορίζονται από τα άρθρα 6 και 7 του Ν.1568/85 και στο Π.Δ.17/96, οι αρμοδιότητες του τεχνικού ασφαλείας είναι οι εξής:
- Ο τεχνικός ασφαλείας πρέπει να παρέχει υποδείξεις και συμβουλές, είτε γραπτώς είτε προφορικά, για ότι αφορά την σωστή υγιεινή, την εξασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων και την πρόληψη για την αποφυγή για των εργατικών ατυχημάτων.
- Έχει την υποχρέωση να καταχωρήσει σε ειδικό βιβλίο της επιχείρησης τις γραπτές υποδείξεις. Αυτό το βιβλίο, σελιδομετρείται και πρέπει να θεωρηθεί από την επιθεώρηση εργασίας. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να υπογράψει ότι έλαβε γνώση τις υποδείξεις που έχουν καταχωρηθεί σε αυτό το βιβλίο.
- Συμβουλεύει σε θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό, το προγραμματισμό, την κατασκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων.
- Έχει την υποχρέωση να εισάγει νέες παραγωγικές διαδικασίες.
- Επιλέγει και ελέγχει την αποτελεσματικότητα των ατομικών μέσων προστασίας.
- Διαμορφώνει τις θέσεις και διευθετεί το περιβάλλον εργασίας.
- Ενημερώνει τον εργοδότη για τυχόν παραλείψεις στα μέτρα υγιεινής και της ασφάλειας.
- Κάνει εκτιμήσεις και μετρήσεις των βλαπτικών παραγόντων.
- Ενημερώνει τους εργαζόμενους για τυχόν κινδύνους που απορρέουν από το επάγγελμα τους.
- Συμβουλεύει τους εργαζόμενους για τα μέτρα πρόληψης για τους εργασιακούς κινδύνους.
Μπορεί να γίνει ο ίδιος ο εργοδότης τεχνικός ασφαλείας;
Σε μια επιχείρηση μπορεί να οριστεί ο ίδιος ο εργοδότης τεχνικός ασφαλείας. Επίσης, ο εργοδότης μπορεί να ορίσει κάποιον υπάλληλο της επιχείρησης ως τεχνικό ασφαλείας. Για να γίνει ο εργοδότης τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης του/της, θα πρέπει οι σπουδές του/της να είναι οι προβλεπόμενες από τις ειδικότητες τεχνικών ασφαλείας.
Επίσης, πρέπει η επιχείρηση να υπάγεται είτε στη κατηγορία Β’ ή Γ΄ και να απασχολούν 50 ή λιγότερους εργαζομένους. Με την προϋπόθεση ότι έχουν σπουδάσει κάτι ανάλογο της ειδικότητας που απαιτείται.
Σεμινάρια πιστοποίησης τεχνικού ασφαλείας
Πραγματοποιούνται από τον επιχειρηματία μόνο μια φορά σε όλα τα ΚΕΚ (Κέντρα εκπαιδευτικής κατάρτισης), ύστερα από αίτηση και συνήθως έχουν διάρκεια 2 ημέρες.
Ο προσωρινός αριθμός πρωτοκόλλου από την υποβολή της αίτησης, δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση ατυχήματος. Μόνο όταν και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, μπορεί ο ίδιος επιχειρηματίας να δηλωθεί στον πίνακα προσωπικού ως τεχνικός ασφαλείας. Διαφορετικά οφείλει η επιχείρηση να προσλάβει κάποιον επαγγελματία και να τον δηλώσει στο sepenet.
——-
Θέμης Αξιώτης
Φοροτεχνικός Α’ τάξης
MBA Σύμβουλος Ίδρυσης Επιχειρήσεων
Σύγχρονο Λογιστικό Φοροτεχνικό γραφείο Θεσσαλονίκη – PKP IKE
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο [email protected] ή μέσω φόρμας επικοινωνίας
-Online συμβουλευτική
Αξιοποιήστε την υπηρεσία online συμβουλευτικής για να λύσετε φορολογικά θέματα και απορίες και για να σχεδιάσετε σωστά την έναρξη της επιχείρησης σας.
-Start My Business.gr – Σεμινάριο έναρξης επιχείρησης
Ο πιο πλήρης οδηγός για τη δημιουργία νέας επιχείρησης από το μηδέν μέσα από ένα online σεμινάριο με όλα τα σημαντικά θέματα για την έναρξη επιχείρησης και την ίδρυση μιας εταιρίας για να ενημερωθείτε κατάλληλα για το φορολογικό και νομικό πλαίσιο της σημερινής αγοράς.